Follow by Email

tirsdag 21. oktober 2014

Støres slag for tysken

Støres slag for tysken

"Jeg har fått en ny kjærlighet for et språk som jeg synes er utrolig spennende", sa tidligere utenriks- og helseminister Jonas Gahr Støre på Søndagsrevyen den 29. desember.

Støres nye kjærlighet er tysk, et språk han nå har tid til å lære seg – noe han ifølge reportasjen har drømt om i mange år.
(Foto: NRK)


Når Støre nå går i bresjen for tyskfaget, kan han knapt beskyldes for å være forutinntatt. Den tidligere ministeren, med utdanning fra eliteuniversitetet Sciences Po i Paris, er ellers mest kjent for sitt nære forhold til fransk språk og kultur. Det ligger nær å anta at det er Støres brede internasjonale erfaring som ligger bak hans sterke engasjement for tyskfaget. Som han sier i den nevnte reportasjen: "Jeg mener vi bør oppfordre og oppmuntre unge mennesker til å lære tysk", et språk som er det "nærmeste innen rekkevidde for nordmenn", og som er "fantastisk anvendelig" i et gjenforent Tyskland med 80 millioner innbyggere. Her nevner Støre stikkord som Berlin (etter manges mening Europas mest spennende by), kultur, idrett og handel (Tyskland er det landet Norge har størst samhandel med).

Dette er naturligvis musikk i ørene for oss som steller med tyskstudier til daglig, og som i et par tiår har sett studenttallene svinge kraftig. Bedre reklame for tysk som skole- og studiefag enn Støres omtale kan man knapt tenke seg.

Det er grunn til å håpe at Støres sterke signal bidrar til økt oppslutning om tysk på skole og universitet. Tysk tilbys ved sju institusjoner her i landet, og Universitetet i Agder er én av disse. I de siste årene har vi kunnet glede oss over en oppgang i studenttallet – men vi har plass til flere. Velkommen som søker (og husk søknadsfristen 15. april)!


(Publisert i Fædrelandsvennen 8.1.14)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar