Follow by Email

torsdag 19. mai 2011

Philipp Rösler: Ny FDP-leder og visekansler

Sist helg holdt Det fridemokratiske partiet (FDP), som er partner i den Merkel-ledede regjeringskoalisjonen, landsmøte i østersjøbyen Rostock. Det viktigste punktet på agendaen var valg av ny leder. Guido Westerwelle måtte gå, det var avgjort for lenge siden. Like klart var det at Philipp Rösler, næringsminister i regjeringen, ville bli ny FDP-leder.


Neuer FDP-Chef Rösler: Suche nach dem richtigen Kurs
Philipp Rösler, ny leder for Fridemokratene og ny tysk visekansler

Guido Westerwelle er tysk utenriksminister og beholder ministerposten - iallfall inntil videre. At han nå må gi fra seg vervet som visekansler - nettopp til den nye FDP-lederen Philipp Rösler - viser hvor svekket hans posisjon er. Fridemokratene har fått gjennomslag for svært få av sine saker siden de gikk i koalisjon med Merkels konservative CDU/CSU etter valget i september 2009.

Fanesaken for FDP er skattelette og bedre vilkår for "små og mellomstore bedrifter". I den nydannede regjeringen ble det med noen stunt, som falt uheldig ut i den tyske opinionen. For eksempel ble momsen på hotellovernattinger halvert. FDP har alltid hatt ord på seg for å være et parti for de bedrestilte, og slike vedtak bekreftet det inntrykket mange hadde av partiet.

Rösler, som er bare 38 år, representerer også et generasjonsskifte hos Fridemokratene. Mens Westerwelle har likt seg i rampelyset, har Rösler en heller beskjeden framtoning. Men han har ry på seg for å være hardtarbeidende, noe hans raske karrière helt til topps i FDP også viser. Philipp Rösler, som er utdannet lege og inntil nylig var helseminister i regjeringen, er født i Vietnam og ble adoptert av et tysk ektepar da han var ni måneder gammel.

Landsmøtet gav ikke klare svar på i hvilken retning FDP nå går. Én sak Rösler ønsker å profilere seg på, er sterkere personvern i ei tid der den utfordres fra mange hold. I FDP er vern om individets integritet tradisjonelt en av kjernesakene, men har kommet i skyggen for de økonomiske temaene under Westerwelles tiårige lederskap. Rösler ønsker også å bidra til å tilrettelegge hverdagen bedre for barnefamilier der begge foreldrene er i arbeid. Videre retter han oppmerksomheten mot dem som får ekstra arbeidsbelastninger ved at de pleier sine gamle foreldre og andre nære slektninger.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar