mandag 23. mai 2011

Rød-grønn knockout i Bremen

I går, søndag 22. mai, gikk velgerne i byene Bremen og Bremerhaven til urnene for å velge ny delstatsforsamling ("Bürgerschaft"). Resultatet er en stor suksess for sosialdemokratene (SPD) og De grønne, som med henholdsvis 38 og 22 prosent av stemmene kan regjere videre med bekvemt flertall. Jens Böhnrsen fra SPD fortsetter dermed som president for delstatsforsamlingen (Senatet) og som borgermester.  


Der alte und vermutlich neue Landesvater von Bremen, Jens Böhrnsen, wird nach den ersten Prognosen beglückwünscht
Sosialdemokraten Jens Böhrnsen fortsetter som borgermester i Bremen etter valget. (Foto:
 















Til sammen utgjør de to byene, som ligger fem-seks mil fra hverandre, landets minste delstat. Bremen er, ved siden av Hamburg og Berlin en av de tre byene som har status som delstater. Denne minste av alle delstatene (knapt 700 000 innbyggere) er samtidig også den som sliter mest økonomisk. Målt per innbygger ligger Bremen på gjeldstoppen. Andelen innbyggere på sosialtrygd er også svært høy. Som handels- og skipsfartsby har Bremen også mange rike, men de bor ofte utenom bygrensene og skatter til nabodelstaten Niedersachsen.

For det konservative CDU, forbundskansler Angela Merkels parti, var valget en stor nedtur. Med bare rundt 20 prosent er partiet nå mindre enn De grønne. Enda mer katastrofalt er valgresultatet for Det fridemokratiske FDP, som er CDUs koalisjonspartner i den nasjonale regjeringen. Med bare rundt 2,5 prosent av stemmene kom ikke partiet engang inn i delstatsforsamlingen (sperregrensen er på fem prosent). Det er dårlige nyheter for Merkel-regjeringen. Tidligere i år gjorde sosialdemokratene et brakvalg i Hamburg og styrer nå der med absolutt flertall.

Det venstreradikale partiet Die Linke, som har hatt vanskeligheter med å få fotfeste i de vestlige delstatene, gjorde, med over seks prosent av stemmene, et godt valg. Også protestbevegelsen "Borgere i sinne" ser ut til å klare sperregrensen. Men den største av alle protestgrupper var hjemmesitterne. Valgdeltakelsen ligger på rekordlave 54 prosent, til tross for at denne gangen fikk også 16- og 17-åringene stemme.

Neste valg til Forbundsdagen er i 2013. Konservative og fridemokrater gjør det dårlig i delstatsvalg etter delstatsvalg. Det vi nå ser, kan være begynnelsen på slutten for Merkel-æraen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar